Osnovna šola Bistica

“Draga Eva, ti pa znaš razveseliti, ne, sploh ni ta prave besede, s katero bi se lahko opisalo odpiranje tvojih priponk. Usta na široko odprta, iskrice v očeh – dobesedno, sledi navdušenje in najbolj težka naloga, izbrati. Kako? Če so pa vse tako dobre, vsaka je zgodba zase in prav vse bi imela.”

To so besede Dine Pintarič, ravnateljice Osnovne šole Bistrica, ob prejemu idejnih zasnov. Takole jaz in moji naročniki obdarujemo drug drugega.

Eno je bilo sicer treba izbrati, zgodbo namreč. A prav vsem sodelujočim so iskrice v očeh zasijale ob sloganu, ki se rima na Bistrica: “V glavah znanje, v očeh iskrica”.

Nova celostna podoba je zaživela svoje polno in bogato življenje na tako učinkovit način, kot še ne pomnim. Prisrčni obrazki in igrive črke so zasijale na dopisih, kuvertah, mapah in pohvalah. Na knjižnih kazalih, majicah, bombažnih vrečkah, obešankah za ključe. Razveseljujejo moje srce med vsakim obiskom šole – na oglasnih deskah, napisih na vratih, celo na – mozaiku.

“Projekt mozaika je bil megeneracijsko izpeljan, pri izdelavi so sodelovali učenci, učitelji, že upokojene učiteljice, vodstvo, ženske iz lokalne skupnosti, tržiške likovnice in tržiške mozaičarke. Vsako sredo, dva meseca, smo se povezovali, skupaj ustvarjali, se pogovarjali vse mogoče teme … skratka smo uživali,” je zapisala Urška Ambrožič Potočnik, ki je vihtela taktirko ob izdelavi mozaika. V njenem umetniškem gnezdu smo pred meseci izbirale barvo keramike štiri navdušene duše in danes šolo v Bistrici že krasi lepo delo. V uporabo in občudovanje obiskovalcem šole je bilo predano s prireditvijo, ki si jo je projekt brez dvoma zaslužil.

Kakšno bogato dogajanje! Fantič, ki je z mojega ekrana poletel v šolske prostore v povsem unikatni keramični izvedbi, naj še dolgo razveseljuje. Pripoveduje naj zgodbo o sodelovanju, povezovanju in harmoničnem valovanju idej, ki vse v en glas sporočajo: MAMO TO.

“Hvala, draga Eva, da TE MAMO,” je še zapisala ravnateljica. “Tvoje delo nosi globoko čustveno in profesionalno sporočilo. Iskreno in srčno se veselimo nadaljnjega sodelovanja.”

Tudi jaz!

Loops

Z Leo in Sandijem smo se povezali z namenom, da promocijskemu stojalu za njihove copatke podelimo čeden videz. Okoliščine pa so prijazno dopuščale, da stopimo še korak nazaj in nadgradimo logotip njune blagovne znamke Loops.

S sloganom, ki hudomušno vabi v domače udobje, smo dodali ščepec humorja, a pri tem nismo zanemarili kakovosti njihovih izdelkov. Z mavričnimi barvami pa namigujemo na igrivost pri izbiri in široko paleto barvnih možnosti.

Svoj par si lahko izbereš na Facebook strani LOOPS copati, v letu 2024 pa bodo na voljo tudi na www.loops.si.

Karavanke Trail

“Karavanška pohodniška pot je daljinska pot, ki poteka po obronkih Karavank in dolinah s čudovitimi pogledi na to razgibano gorsko verigo. Obsega sedem dnevnih pohodniških etap dolžine od 14 do 28 km. Skupna dolžina poti je 142,5 kilometra.

Daljinska Karavanška pot povezuje kraje in ljudi, ki so del gorske verige Karavank, v enovito pohodniško doživetje. Pot poteka po lažje dostopnih gorskih predelih, kjer raziskujemo okolico in doživljamo naravne danosti. Na pohodniškem raziskovanju lahko srečamo domačine, ki živijo z območjem, se spoznamo s starimi običaji, odkrivamo gorske planšarije in doživljamo do-
linsko bogastvo vsakdana. Na sončnih obronkih gora in travnatih planinah se nam bodo odprli čudoviti pogledi na dolino Save, Julijske Alpe in celotno Gorenjsko. To je pot prepleta raznovrstnih občutkov, čudovitih razgledov, preproste pohodniške izkušnje in okušanja življenja pod Karavankami.”

To besedilo so zapisali snovalci poti, moj doprinos pa predstavlja oblikovanje logotipa. In veselje do hoje seveda. Nekega dne se je lotim!

Vrtec Bled_Cona brez telefona

Garderobe v vrtcih so tisti prostori z malimi klopicami in nizkimi obešalnički, nad katerimi so sličice. Prostori, polni vrveža ob konicah. Prostori, kjer se male ročice učijo oblačenja in male nožice obuvanja. Prostori, kjer se dogajajo srečevanja in poslavljanja, veselje in žalost, potrpežljivost in nestrpnost.

Garderob v vrtcih že več kot desetletje ne obiskujem, svet pa se je v tem času strašno spremenil. Zlahka si predstavljam, da prenekateri očka, mamica med čakanjem povleče iz žepa vsemogočno napravico in preleti pošto, napiše sms ali pobrska za športnim rezultatom. Ker danes je svet pač takšen.

Zato se mi je ideja silno dopadla. Stene bomo opremili z nalepkami “Cona brez telefona”, so sklenili v Vrtcu Bled.

Grafična igrivost in rime v besedilu strogost malce omilijo, a je ne bi smele preveč. Pravzaprav razmišljam, kam vse bi se takšne nalepke še morale razširiti in koliko pozornosti, ki bi lahko blago pobožala sočloveka, ostane za vedno prilepljene na ekran …

“Naj vaša roka objame otroka” se zdi sporočilo visoke pomembnosti. Za garderobice, domove in za vse prostore sveta.

Vrtec Bled_Labodki

Labodki so glasilo Vrtca Bled. V poletje 2022 so zaplavali v novih, osveženih barvah in dizajnu.

Bralcem so njihovi valovi naplavili množico informacij, vzdušja iz vrtčevskih skupin in zabavnih domislic iz malih ust, ki vedno ogrejejo srca. Tipografska in barvna prenova grafično razbremenjuje strani. Več pozornosti usmerja v fotografije ter besedila, hkrati pa sistemsko podpira koncept številnih skupin, ki se poleg splošnih vsebin predstavljajo na straneh glasila.

“Veliko dobrega imamo pokazati. Skozi stalno strokovno rast smo korenito nadgradili učna okolja za naše otroke, v igralnicah in na igriščih,” je zapisala v uvodniku ravnateljica Vrtca Bled Helena Ule. Naj novi Labodki to kakovost prinašajo tudi v domove malih nadobudnežev.

Lokostrelstvo Levstek

Robert Levstek je v lokostrelskih krogih poznano ime, povezano s številnimi lovorikami. V sedmih letih aktivnih tekmovanj je ustrelil štiri državne rekorde, lahko preberemo na spletu. Kmalu je spoznal, da je njegovo poslanstvo lokostrelstvo približati čim širši množici ljudi. Ker je to šport za vse generacije, za oba spola, za zdrave, za bolne, za invalide, za ljudi s posebnimi potrebami. Ker je lokostrelstvo olimpijski šport in ga človeštvo pozna že preko 50.000 let in ga “imamo v krvi”.

Robertu je v veselje in čast, da lahko svojo strast do lokostrelstva deli z mladimi nadobudneži – poučuje na šolah. Lok in puščico pa s svojo ekipo poskuša približati vsem generacijam tudi na svoje ustvarjalne načine. Lahko se spoznate z veščino lokostrelstva na srednjeveški način v Veliki Zaki pred vhodom v Camping Bled. Lahko se lokostrelsko preizkusite v prelepi dolini Drage, kjer se v čarobnem gozdu skriva 36 tarč, maket živali. Ali pa si privoščite edinstveno zabavo v obliki Archery wars – hibridom med paintballom, lokostrelstvom in “vojaško” taktiko.

Najboljša lokostrelska dogodivščina torej čaka na vas, podprli pa smo jo z novo celostno grafično podobo in promocijskim letakom. Naj bo vaša lokostrelska izbira zadetek v polno!

Earth Flow

“Ozemljevanje je fizični stik z Zemljo, ki znanstveno dokazano človeka fizično in psihično uravnovesi. Zemljino površje je zaloga negativnih ionov, ki olajšajo napetosti v telesu in nas psihično umirijo. Se spomnite, kako je, ko zaplavate v morju? Ali se uležete na travo? To je moč energije Zemlje!”

Tako Nadja in Nejc utemeljujeta obstoj in koristi ozemljitvenih izdelkov Earth Flow. Namenjeni so uporabi v zaprtih prostorih, kjer nimamo neposrednega stika z naravo. Gre za blagovno znamko, ki modrost in darove Zemlje pripelje v vaš dom, pomaga pa do boljšega fizičnega in psihičnega zdravja, hitrejše regeneracije, več energije in boljšega spanca.

Logotip Earth Flow in pripadajoče spletno mesto smo oblikovali z mislijo na energetsko pretočnost, globalno pozitivno poslanstvo ponujenih izdelkov in tople zemeljske barve. Zaželimo jima uspešno poslovno zgodbo!

Santé Life Solutions

Projekti so lahko zanimivi po različnih kriterijih: oblikovanje logotipa za Santé Life Solutions se brez dvoma odlikuje po geografskem. Sodelovanje s srčnim kirurgom z Bornea, ki svojo dejavnost širi na področje turizma, je porodilo logotip s stilizirano podobo Južnokitajskega morja.

Na tretji največji otok na svetu so letele datoteke, tja daleč proti Avstraliji, in dopisovanje je bilo občasno sila zabavno.

Lepo bi bilo preveriti, kako oblikovani izdelek učinkuje v svojem okolju. Morda nekoč.

Komunala Tržič

Kako spraviti na skupni oblikovni imenovalec oskrbovanje s pitno vodo, odvažanje odpadkov, vzdrževanje cest, odvajanje in čiščenje odpadnih voda, upravljanje pokopališč …? Tako, da opredelimo nosilna področja, vložimo nekaj truda v sorodnost oblik in se priklonimo višji sili, ko se stvari zložijo v skladno celoto.

V sodelovanju z zaposlenimi smo postavili temeljni kamen nove celostne grafične podobe Komunale Tržič – logotip in slogan – nanj pa postavili še kar nekaj “zidovja”. Abecednik odpadkov z dodanim Razporedom odvoza bo v nabiralnike Tržičanov prinesel jasnost, okolju pa razbremenitev. Dopisi in kuverte bodo podloženi z modrozelenim valovanjem. Položnice bodo še vedno prihajale, a bodo bolj mehko potrkale na denarnico: ostre oblike so se namreč umaknile mehkim valovom, barvno živahnost pa smo popeljali tudi v nove čase. Tudi spletno mesto se prilagaja spremembi in oblači nove barve in slog.

Marsikaj, kar v naših življenjih deluje samodejno, kar se zdi celo samoumevno, a bistveno prispeva k redu in urejenosti, je rezultat pridnih rok delavcev v Komunali Tržič. Ustavimo se za trenutek ob tej misli in jim pošljimo tiho – ali glasno – zahvalo. Da smo si na čistem.

A koda plus_branding poslovnih prostorov

S podjetjem A koda plus sodelujemo že vrsto let. Naša stalnica so kreacije novoletnih voščilnic, ki vsako leto znova najdejo svoj izraz v verzih in ličnem grafičnem motivu. Sem in tja pa pride na vrsto tudi oblikovanje kataloga, sejemske stojnice, etikete za vodo, poslovnih tiskovin, izložbe … in tudi branding novih poslovnih prostorov v Trzinu.

Elementi celostne grafične podobe, ki so se dograjevali tekom let, so dobili svoje mesto na stenah, stebrih, vratih, tablah, steklenih površinah pisarn. Usmerjajo in označujejo, predvsem pa govorijo unikatno zgodbo o podjetju, ki poskrbi za “tehnično opremo objektov v vsakem okolju”.

Branding ali znamčenje prostorov je del ustvarjanja zgodbe o podjetju, del porajanja želene identitete z izbranimi lastnostmi in ugleda pri kupcih in konkurentih. V kolikor je grafična oprema prostorov skladna s promocijskimi materiali in prenaša isto sporočilo, smo pri gradnji blagovne znamke na dobri poti.

Dizajn prostorom krade anonimnost in jim podarja identiteto. Jemlje uniformiranost, vnaša unikatnost. Ukinja zmedenost, prinaša jasnost. Vredno investicije, truda, razmisleka, mar ne?