Osnovna šola Bistica

Osnovna šola Bistica

“Draga Eva, ti pa znaš razveseliti, ne, sploh ni ta prave besede, s katero bi se lahko opisalo odpiranje tvojih priponk. Usta na široko odprta, iskrice v očeh – dobesedno, sledi navdušenje in najbolj težka naloga, izbrati. Kako? Če so pa vse tako dobre, vsaka je zgodba zase in prav vse bi imela.”

To so besede Dine Pintarič, ravnateljice Osnovne šole Bistrica, ob prejemu idejnih zasnov. Takole jaz in moji naročniki obdarujemo drug drugega.

Eno je bilo sicer treba izbrati, zgodbo namreč. A prav vsem sodelujočim so iskrice v očeh zasijale ob sloganu, ki se rima na Bistrica: “V glavah znanje, v očeh iskrica”.

Nova celostna podoba je zaživela svoje polno in bogato življenje na tako učinkovit način, kot še ne pomnim. Prisrčni obrazki in igrive črke so zasijale na dopisih, kuvertah, mapah in pohvalah. Na knjižnih kazalih, majicah, bombažnih vrečkah, obešankah za ključe. Razveseljujejo moje srce med vsakim obiskom šole – na oglasnih deskah, napisih na vratih, celo na – mozaiku.

“Projekt mozaika je bil megeneracijsko izpeljan, pri izdelavi so sodelovali učenci, učitelji, že upokojene učiteljice, vodstvo, ženske iz lokalne skupnosti, tržiške likovnice in tržiške mozaičarke. Vsako sredo, dva meseca, smo se povezovali, skupaj ustvarjali, se pogovarjali vse mogoče teme … skratka smo uživali,” je zapisala Urška Ambrožič Potočnik, ki je vihtela taktirko ob izdelavi mozaika. V njenem umetniškem gnezdu smo pred meseci izbirale barvo keramike štiri navdušene duše in danes šolo v Bistrici že krasi lepo delo. V uporabo in občudovanje obiskovalcem šole je bilo predano s prireditvijo, ki si jo je projekt brez dvoma zaslužil.

Kakšno bogato dogajanje! Fantič, ki je z mojega ekrana poletel v šolske prostore v povsem unikatni keramični izvedbi, naj še dolgo razveseljuje. Pripoveduje naj zgodbo o sodelovanju, povezovanju in harmoničnem valovanju idej, ki vse v en glas sporočajo: MAMO TO.

“Hvala, draga Eva, da TE MAMO,” je še zapisala ravnateljica. “Tvoje delo nosi globoko čustveno in profesionalno sporočilo. Iskreno in srčno se veselimo nadaljnjega sodelovanja.”

Tudi jaz!