Alenka Rebula in Josipa Prebeg_rokovnik 2021

Alenka Rebula in Josipa Prebeg_rokovnik 2021

Če mi nekega dne usahne pogum in vera v moje delo, ga bom vzela v roke. Ta rokovnik. Prelistala bom stran za stranjo, gladila snežno bele liste, ki imenitno vpijajo črnilo, prebrala Alenkin verz ali dva z zdravilnim učinkom, mogoče tudi deset, se ustavila ob Meditaciji tedna, ki me bo tisti trenutek nagovorila, in se z očmi sprehodila preko ilustracij …

Pospominjala se bom njihovega nastanka: vsaka sličica ima svojo zgodbo, povezuje se z besedilom in deluje ubrano kot celota. V novi rokovnik za leto 2021 – že četrti po vrsti, ustvarjen v sodelovanju z Alenko Rebula, Josipo Prebeg in Živo Hren – so se vsule tudi bleščice, kar ga dela še posebno imenitnega.

Ta Priročnik za goreče življenje je eden mojih najlepših izdelkov ever. Je zakladnica biserov za ljubitelje besed in polnovredna hrana za dušo. Je knjiga, ki ji rok trajanja ne poteče, tudi ko koledarček v njej ni več zanimiv. Je lahko zelo lepo darilo.

“…
Iskre iščejo srečanje,
v mogočnem plesu se najdejo
in sklenejo sveti obroč.
…”

Hvaležna sem jim, Alenki, Josipi in Živi, da so v meni prebudile ta bogat ustvarjalni izraz. Takšna zaiskritev se zgodi v najboljših ekipah, kjer kraljuje povezanost in kjer vsak člen spoštljivo ceni drugega. “Hvala za krasnega konja z rdečo grivo. Sem kar skupaj padla, ko sem ga zagledala. Objem iz sonca,” je zapisala Alenka v odzivu na oblikovanje strani 30.

“Letošnji dnevnik vas vabi v gorečnost in sijaj. Vsi imamo svoj notranji ogenj, svojo rojstno luč. Vsak dan lahko najdemo v sebi sončno moč, ki greje nas in sočloveka s pomočjo žive besede. Za trenutek in vsak dan lahko poskrbimo, da ne izgubimo svoje lučke,” povabita avtorici k nakupu.

Zato kot rečeno, če mi usahne pogum, če ogenj v meni začne ugašati, ga bom vzela v roke. Pogladila bom mehko belino ovitka in pod prsti začutila zlate iskrice, ki skoraj slišno oživljajo plamen …

“Kot bakla je zaupanje vase:
pod gostimi oblaki
jo dvigni visoko.
Goreča jasnost jo vžiga
za tvoj srčni načrt.”

In spet bom vedela, da zmorem in da znam.