Zdravila za dušo in telo

Zdravila za dušo in telo

“Pozitiven učinek zdravilnih zelišč na telo in dušo je človek poznal že davno nazaj in neredko so ta znanja predstavljala edino pomoč pri zdravljenju bolezni še v preteklem stoletju. Vaški padarji in ljudski zdravilci, katerih znanje je leta in leta prehajalo iz roda v rod, so veliko vedeli o zdravilnih učinkih rastlin, njihovem nabiranju in uporabi. Med ljudmi so bili cenjeni in spoštovani. Z razvojem medicine se je pomen zdravilstva sicer zmanjšal, a zdravljenje z zdravilnimi zelišči in drugimi podedovanimi metodami ostaja. In učinkuje. Ljudje zdravilna zelišča poznajo, s številnimi si pomagajo še danes,“ je v uvodu h knjigi zapisala avtorica Irma Lipovec.

Knjigo Zdravila za dušo in telo je ob podpori Društva upokojencev Tržič porodilo njeno zavzeto raziskovalno delo, v katerega je bilo vključenih prek sto petdeset sogovornikov in fotografov. Knjiga vsebuje imena pripovedovalcev in tudi duhovni vidik razumevanja stvarstva – vpliv čustev in misli na naše fizično zdravje: vraže, zagovore in sporočila posameznikov o tem, kaj jim danes pomaga, da premagajo težave.

Med oblikovanjem sem se težko upirala želji, da preberem vse od naštetega. Strani, ozaljšane s stiliziranimi motivi zdravilnih zeli, vsebujejo toliko modrosti o zdravilnosti narave, da bi sodile v vsako slovensko hišo!